Zmiany klimatu a ochrona kawowców

Klimat zmienia się z roku na rok. Przewiduje się, że w 2050 r. 50% upraw kawowców zniknie z naszej planety.

Czyli za 30 lat!!!

Japońska firma Key Coffee zaczęła pracować nad ochroną kawy zaczynając swoją pracę w Indonezji w Tana Toraja.

Nadmienię tylko, że Firma Key Coffee od blisko 100 lat zajmuje się rolnictwem, produkcją i sprzedażą detaliczną kawy .

Region Tana Toraja został wybrany już około 50 lat temu. Inicjatywa polegała na założeniu plantacji kawy o powierzchni 530 ha i zapewnieniu rolnikom odpowiedniej wiedzy i uzyskanie uczciwej ceny za kawę.

Cały wysiłek firmy Key Coffee skierowany jest na na rynek kawowy i na jego zmiany wobec wszechobecnych zmian klimatu.


Firma działa w trzech kierunkach:


1)Opracowanie odmian odpornych na zmiany klimatu,


2)Testowe uprawy na modelowych gospodarstwach kawowych,


3)Opracowanie technologii dojrzewania kawy po zbiorach.


1)

Firma Key Coffe nawiązała współpracę z World Coffee Reserch.

Współpraca dała początek organizacji (IMLVT, International Multi-Location Variety Trial), która ma na celu stworzenie nowych odmiany kawy o większej odporności na zmiany klimatu oraz na szkodniki.

Do tej pory uprawy różnych gatunków kawowca były testowane na terenach skąd pierwotnie pochodził dany gatunek.

Stopniowo uprawy przenosi się na inne tereny np. Brazylijskie odmiany zaczyna uprawiać się w Indonezji.

Firma Key Coffee przeznaczyła 2 ha na farmie modelowej w Indonezji, aby przetestować jak inne odmiany kawy zachowują się na danym terenie.


2)

Key Coffee uprawia 40 odmian kaw na modelowych farmach w regionie Tana Toraja.

W przyszłości firma zamierza wprowadzić również inne gatunki kawowców .

Indonezyjskie modelowe farmy wykorzystywane są również do badań nad degradacją gleb w Indonezji.

Kawy z reguły sadzone są na terenie pochyłym, górzystym około 1000m n.p.m..

Coraz większe opady deszczu spowodowane zmianami klimatu jeszcze bardziej niszczą glebę, dlatego też pod sadzonkami sadzi się trawy okrywowe, które zapobiegają niszczeniu gleby i wypłukiwaniu z niej minerałów.

Key Coffee ma za zadanie wyszkolić tamtejszych farmerów aby zwiększać ich świadomość.


3)

Przed zdjęciem skorupki z wisienki kawowej stosowana jest technologia (Key Hyo-On Jukusei), która ma na celu dojrzewanie jej nawet w temperaturze poniżej zera.

Technologia ta przygotowana jest aby w przyszłości chronić kawowce przed zmianami temperatury szczególnie pomiędzy nocą a dniem.

Podczas wahań temperatur wisienki nie dojrzewają odpowiednio, a użycie odpowiedniej technologii wymuszała ich dojrzewanie.

Technologia ta poprawiła jakość ziarna i chroni producentów kawy przed kiepskimi zbiorami.

Wiedza ta jest przekazywana również lokalnym spółdzielniom rolniczym.

Wiedza zdobyta w Indonezji w Tana Toraja będzie rozpowszechniana i wdrażana na innych plantacjach na wyspie Timor, Papui Nowej Gwinei.




Źródło: World Coffee Reaserch

Nowość - Kawy Ekologiczne !