Włoskie espresso

Włoskie espresso kojarzy nam się z mocnym , esencjonalnym naparem , w którym dominują jedynie smaki orzechowo- czekoladowe. Nic bardziej mylnego. Espresso na północy jest delikatniejsze z małą domieszką robusty. Te na południu , gęstsze ciemniej wypalone z dużą dawką robusty. Ale i te różnice każdy pijący espresso dobrze zna.

Kto by powiedział ,że jeszcze większe różnice są między wschodem a zachodem Włoch. Włochy znajdują się pod wpływem wielu kultur dlatego też i w espresso znajdziemy róże wpływy.

Lombardia – kawa średnio palona o delikatnym zapachu i średnim body. Krema delikatna a kwasowość niska. Nuty suszonych owoców są wyczuwalne w naparze. Ekstrakcja jest szybka a mieszanki delikatne i lekkie.

Veneto – To właśnie w Wenecji powstała pierwsza kawiarnia na Placu Św. Marka i to właśnie tam odbyła się inauguracja kawy Florian. Kawa wenecka jest średnio palona z orzechową kremą. Jest niezwykle zbalansowana , niezbyt gorzka i niezbyt kwaskowa. Dominującymi nutami są suszone owoce, wanilia oraz kakao. Jest słodka i zrównoważona.

Piemont, Liguria – Espresso z tych dwóch regionów jest zdecydowanie lżejsze niż espresso z wschodniego wybrzeża. Dominują tutaj nuty kwiatów i świeżych owoców. Espresso jest bardziej kwaskowe o delikatnej goryczy

Emilia-Romagna – Espresso zdecydowane, mocne. Intensywnie bogaty zapach czekolady i prażonych orzechów. Znaleźć też możemy lekkie korzenne nuty.

Toskania – Espresso z tego regionu łączy kwiatowo-owocową elegancję z czekoladowymi aromatami południa.

Espresso idealnie zbalansowane . Niska kwasowość.

Lazio – Gęsta krema o kasztanowym kolorze. Mocny aromat i smak.

Niska kwasowość lecz zdecydowana goryczka w smaku, którą nadaje robusta. Nuty smakowe to przede wszystkim czekolada, orzechy oraz suszone owoce. Wypalana jest w stopniu ciemnym. Charakterystyczne dla tego stopnia wypalenia są delikatne kropelki olejku znajdujące się na ziarnie.

Campania – Espresso w tym regionie jest aromatyczne, ciemno palone. Mieszanki zawierają dużą dozę robusty, która nadaje kawie gorzkości ale również zapachu i aromatu orzechowego. Espresso bez kwasowości jednak o mocnej goryczce.

Sycylia – Espresso na Sycylii jest ciepłym, gęstym syropem . Musi mieć intensywny zapach a jego profil smakowy to suszone owoce oraz przyprawy takie jak pieprz i lukrecja.

Różnice pomiędzy wschodnim a zachodnim wybrzeżem są znaczące. Zachodnie espresso jest bardziej rześkie, owocowo-kwiatowe natomiast espresso wschodnie jest mocniejsze, ziarna są ciemniejsze a nuty smakowe idą w stronę czekolady, orzechów.

Którą stronę wybieracie?

Osobiście próbowałam obie i obie są świetne. Czasami warto poeksperymentować i wypić kawę bardziej kwasową. Może przypadnie Wam do gustu?Jeśli nie zawsze można posłodzić 🙂

Według INEI czyli Narodowego Instytutu Włoskiego Espresso idealna porcja na pojedyncze espresso to 7 g uzyskując 25 ml naparu w 25 s.

Nowość - Kawy Ekologiczne !