smak dobrej kawy

Co wpływa na smak kawy ?

Każda kawa ma swój odrębny smak, aromat i zapach. Kawa pochodzi z różnych regionów Świata, rośnie na różnej glebie, w różnych warunkach pogodowych oraz na różnej wysokości. Te wszystkie czynniki sprawiają, że każda kawa ma swój odrębny profil smakowy.

Pas kawowy rozciąga się od zwrotnika raka do zwrotnika koziorożca. Tutaj też znajdują się plantacje dwóch najbardziej znanych nam gatunków arabiki i robusty.

Położenie geograficzne i warunki klimatyczne mają ogromny wpływ na końcowy bukiet smakowy kawy.

Biorąc do ręki paczkę zwróćmy uwagę z jakiego jest rejonu świata.

Położenie geograficzne

Kawy z Afryki

Są delikatne, bardziej kwaskowe niż kawy z Ameryki. Mają dużo aromatów cytrusowych ale także owocowych. Samki dominujące to pomarańcza, cytryna, winne akcenty ale również delikatna słodycz.

Kawy z Ameryki

Zarówno z Ameryki Środkowej jak i z południowej. Są kawami bardziej klasycznymi, o mniejszej kwasowości niż kawy z Afryki. Dużo smaku czekolady, orzecha oraz żółtych owoców takich jak mango, brzoskwinia. Są kawami słodkimi lubianymi przez wielu kawoszy.

Kawy z Azji

Kawy rosną na terenach wilgotnych dlatego też ich nuty smakowe są bardziej rześkie, kwiatowe, o wyczuwalnym aromacie zielonej herbaty. Wyczuwamy w nich aromat tropikalnych owoców oraz mocno czekoladowy finish.

Wysokość upraw

rzemieślnicza palarnia kawy

Plantacje nizinne - od 0-900m n.p.m.

Średnia temperatura wynosi około 25 C. Klimat na tej wysokości jest ciepły i wilgotny. Wysokość ta sprzyja szkodnikom, pleśniom i pasożytom. Dlatego też kawa w takich warunkach rozwija się szybciej, nie ma czasu na rozwój bukietu smakowego. Bukiet smakowy kaw z nizin jest raczej ubogi. Gleba często przepłukiwana jest nagłym ulewnym deszczem, który wypłukuje kompost z gleby. Kawy z nizin należą do ziaren miękkich soft bean.

Plantacje wyżynne - Plantacje położone są od 900 do 2500m n.p.m

Przeważnie uprawiana jest tutaj arabica. Na tych wysokościach klimat jest nieco inny niż na nizinach. Jest chłodniej ale a mniejszą ilością opadów. Dzięki takim warunkom kawa dojrzewa znacznie dłużej i jej bukiet smakowy jest ciekawszy . Kawy są bardziej aromatyczne niż te z nizin.

Kawy rosnące na tych wysokościach określane są jako Hard bean czyli kawy o twardych ziarnach.

Kawy rosnące na nizinach ale przy oceanach czyli regiony Ameryki Środkowej lub wysp są również ciekawe jak te rosnące na wyżynach.

Metoda obróbki ziaren

Metoda na mokro

Ziarna ze zbiorów wsypywane są do pulpera, maszyny która oddzielasz od ziaren. Następnie ziarna ulegają krótkiej fermentacji i znów są płukane z pozostałości, która na nich jeszcze się znajduje. Takie ziarna wysypywane są na tarasy gdzie na bezpośrednim słońcu, lub warunkach lekko zacienionych kawa wysycha. Kawa obrabiana na mokro jest zdecydowanie delikatniejsza, bardziej kwaskowa.

Metoda na sucho

W rejonach bardzo suchych owoce dojrzewają na krzaku. Ziarna stają się ciemnobrązowe i po zbiorach wysypuje się je na betonowe płyty gdzie dosusza się je na słońcu. Kawa obrabiana na sucho jest zdecydowanie mocniejsza w smaku , słodka gdyż cała słodycz z niezmytej pulpy przedostała się do ziarenek.

Metoda pulped natural

Jest to metoda pomiędzy mokrą a suchą, gdyż owoce są obrabiane za pomocą pulpera jednak po fermentacji nie przemywa się ich po raz kolejny a suszy z resztką pulpy na słońcu. Ziarna z takiej metody są zazwyczaj mocniejsze i bardziej wyraziste w smaku .

aromatyczna kawa świeża

Każda nasza paczka kawy zawiera wszystkie te informacje. Dzięki nim będziemy mogli wybrać odpowiednią kawę dla siebie.

Ważnym czynnikiem wpływającym na smak kawy jest jej wypalenie ale o tym już we wpisie o palarni !

Zobacz inne wpisy

Nowość - Kawy Ekologiczne !