Sekret kubańskiej kawy

Kawa na Kubie jest tak mocno zakorzeniona jak espresso we Włoszech. Kubańczycy mówią na nią cafecito. Przygotowywana jest za pomocą ekspresu bądź garnuszka zwanego moka. Kubańczycy piją ją ciągle i wszędzie przeważnie z cukrem trzcinowym demerara bądź z bitą śmietaną na wierzchu.

Pomimo tego ,że na Kubie uprawia się kawę mieszkańcy niestety dostają przydział kawy i jest to 4 uncje na miesiąc. Jedna uncja to około 28 g.

Tradycyjna kubańska kawa jest ciemno palona , podobna do tej z Włoch bądź Hiszpanii i oczywiście z dużą ilością cukru, który zabija trochę gorycz kawy.

Kawa na kubie ma idealne warunki do rozwoju, górzysty teren, żyzna gleba. Jednak plantacji na Kubie nie jest dużo. Zostały zmienione na plantacje trzciny cukrowej a produkcja kawy znacznie spadła gdy rozpoczęła się rewolucja kubańska. Po upadku ZSRR gdzie eksportowano większość kawy rynek kawy runął!

Na szczęście Barac Obama w 2016 r. zniósł embargo na kubańską kawę.

Obecnie na Kubie znajdują się małe farmy,które kładą nacisk na produkcję kaw organicznych. Do dziś większość kaw zbieranych jest ręcznie metodą picking najczęściej w górach Sierra Maestro oraz Guaniguanico.

kawa z kuby

Jak przygotowuje się kawę na Kubie ?

Cafecito:

Kawa podobna do włoskiego espresso zawsze z cukrem. Nie ma zwyczaju pić kawy z mlekiem gdyż mleko nie jest powszechnie dostępne . Możemy dostać jedynie mleko w importowane proszku .

Cafe con Leche:

Jest to espresso w większej filiżance i do tego lekko spienione mleko. Ekskluzywna kawa ze względu na mleko.

Cortadito:

Espresso z niewielką ilością mleka 50/50

Colada:

Dostajemy w jednym kubku 5-6 espresso i do tego małe kubeczki aby nalać znajomym.

Americano:

Kawa dla obcokrajowców, to samo co americano we Włoszech. Po prostu espresso z dużą ilością wody.

Cuba Serrano

A nasza Kuba jest właśnie taka jak ta z dalekich Karaibów - mocna, aromatyczna owiana dymem z cygara Nie zapomnijcie tylko posłodzić !!!

Zobacz inne wpisy:

Nowość - Kawy Ekologiczne !