Jaką kawę zamówić

Rozgryźć menu w kawiarni !

Dawno temu, kawa była dla mnie tylko kawą, a w kawiarni prócz espresso wszystkie nazwy wydawały mi się niezrozumiałe. Cały kawowy świat a zwłaszcza kawiarniane menu wydawało mi się być bardzo niezrozumiałe.

Wgłębiając się coraz bardziej w świat kawy nauczyłam się jakie są różnice pomiędzy nimi. Jak wybrać taką ,która będzie smakowała nie tylko mi ale także moim klientom. Większość osób zamawia po prostu kawę z mlekiem. Hmm i co teraz…

A oferta w kawiarni rośnie i rośnie a nazwy są coraz dziwniejsze:)
Iventy na których gościło MaCafe utwierdziły nas w przekonaniu, że dla osób, dla których kawa jest tylko napojem dającym energię całe menu w kawiarni jest zbyt skomplikowane 🙂

Terminy flat white, americano czy espresso macchiato niczego klientom nie mówią.
Bardzo ważne jest aby barista umiał doradzić, wskazać tą kawę ,która będzie dla klienta najlepsza.
Jednak jeśli już dostaniemy się w ręce baristy nie zadającego pytań i robiącego tylko ristretto, americano oraz espresso macchiato warto wiedzieć odrobinkę na temat kilku najważniejszych opcji.

kawa w kawiarni

Kawy czarne

Podstawową kawą czarną na bazie której tworzy się pozostałe kawy jest ESPRESSO
Espresso przeważnie to skondensowana kawa w proporcji 1:2 czyli jeśli mamy 7g zmielonej kawy to 14 ml zaparzonej.
Podwójne espresso to 20g kawy w kolbie i40 ml zaparzonej.
W niektórych krajach bariści parzą mocniejsze espresso w niektórych nieco lżejsze.
We Włoszech według Istituto Espresso Italiano podaje się pojedyncze espresso czyli 7g zmielonej kawy do portafiltra i otrzymuje się 25 ml kawy zaparzonej.
Ważny jest tez czas ekstrakcji. Powinien wynosić od 25 do 35 s.
Tak naprawdę to od baristy zależy jakie espresso dostaniemy. To właśnie on wcześniej opracowuje swoją własna receptę na podstawie ziarna, które aktualnie ma w młynku.

AMERICANO

Przeważnie jest to 100ml gorącej wody oraz podwójne espresso bądź pojedyncze espresso. Czyli w zależności od wielkości espresso otrzymujemy od 125ml do około 150 ml naparu.

CAFE LUNGO

to przedłużone espresso do 60-70 ml. Bez dodatkowej wody.
Właśnie z takiej kawy bariści mogą przygotować taką polską kawę z mlekiem

Kawy mleczne

CAPPUCINO  jest najbardziej znaną kawą . Składa się z espresso oraz spienionego mleka. Pianka to około 1,5 cm.  Cappucino podaje się w filiżankach o pojemności około 150 ml. Samego napoju jest około 125 ml. Włoskie Cappucino to 100 ml spienionego mleka i 25ml espresso.
 
LATTE to kawa z dużą ilością delikatnie spienionego mleka i pojedyńczym lub podwójnym espresso.
Mlecznej pianki powinno być mniej niż 1 cm. Kawę podaje się w wysokiej szklance o objętości około 250ml.
 
CAFE LATTE to w sumie ta sama kawa tylko nalewana warstwami. Najpierw wlewamy mleko a następnie po odczekaniu pół minuty po ściankach szklanki wlewamy espresso. Powstaje dwu-warstwowa kawa.
Pamiętajmy aby we Włoszech zamawiając latte dodać „cafe” latte. Jeśli ograniczymy się do samego latte dostaniemy mleko !
 
FLAT WHITE Kawa, którą wymyślili australijczycy albo nowozelandczycy….
Alan Preston z Australii twierdzi, że w 1985r. Przeprowadzając się z Queensland do Sydnay  przeniósł również nazwę kawy „White coffee-flat”.  Kawa ta była już znana w Queensland w latach 60-tych,70-tych.
Mieszkańcy Nowej Zelandii twierdzą natomiast ,że Flat White to ich zasługa a mianowicie Frasera Mclnnesa.
Barista ten twierdzi,że robiąc cappucino źle spienił mleko i zamiast pianki powstało dobrze wypolerowane mleko. Takie płaskie a nie puszyste.
Jednym słowem możemy rzec ,że Flat White to takie płaskie cappucino:)
Według mnie najlepsza kawa mleczna. Mocna ale z nieprzesadzoną ilością mleka delikatnie spienionego bez pianki.
Najczęściej przygotowuję ją moim gościom gdyż jest najbliższa polskiej kawie z mlekiem.
Flat White przygotowuje się w filiżankach o objętości około 150 ml . Osobiście podaję na podwójnym espresso w niewysokich szklaneczkach.
ESPRESSO MACCHIATO
Włoskie Espresso Macchiato to dosłownie „splamione”espresso. Czyli na espresso nakłada się piankę mleczną.
Osobiści preferuję podwójne lub pojedyncze espresso i spienione mleczko nalewane do końca filiżanki.
Filiżanka do espresso ma przeważnie  80ml więc otrzymujemy około 40ml espresso i 40 ml mleczka.
Polecam dla osób lubiących białą, lecz mocną małą kawę !
 
KAWA MOCCA
Mocca to trochę inne latte podawana w wysokich szklankach. W skład tej kawy wchodzi czekolada mleczna lub gorzka , espresso, mleko a na wierzchu zamiast piany mlecznej bita śmietana.
Dla mnie to troszkę deser kawowy ale i na taką kawę są ochotnicy!
Rodzaje kaw

Kilka nowości

COLD BREW kawa parzona na zimno ,która musi macerować się w lodówce przez około 24h. Chociaż z tym czasem jest różnie. Niektóre rodzaje ziaren są już dobre po 12h.
Taka zimna kawa podawana jest schłodzona, bardzo delikatna. Idealna dla osób mających problemy z żołądkiem.
 
NITRO COLD BREW to cold brew z azotem. Azot dodawany jest do cold brew i otrzymujemy aksamitny, orzechowy napój,delikatnie gazowany. Zdecydowanie bardziej polecam niż zwykłe cold brew!! Nitro jest smaczniejsze zarówno w smaku jak i konsystencji. 
 

To tak w dużym skrócie. Uważam ,że to absolutne minimum ,które musimy jako klienci znać.
I taka rada. Jeśli nie wiemy co zamówić powiedzmy bariście co pijemy i co nam smakuje. Tren powinien dobrać odpowiednią kawę dla nas:)

Nowość - Kawy Ekologiczne !