Portfolio naszych kaw

Indie Monsoon

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD

1000 – 1350 m npm

ŚREDNI 

SUCHA 

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Kawa Monsunowa poddawana jest warunkom atmosferycznym(deszczu, wiatru) przez około kilkanaście tygodni. Po procesie monsunowania ziarna kawy maja kolor żółty. Jest bardzo lekkie.

Kawa pozbawiona jest kwasowości. Jest delikatna, orzechowo- czekoladowa. Tworzy dużą cremę. Wspaniała jako espresso oraz idealna jako americano. Idealna do parzenia w ekspesie ciśnieniowym, kawiarce, tygielku

Latte Art

CZEKOLADA, RODZYNKI, ORZECHY

1500 – 2000 m npm

ŚREDNI +

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Mieszanka Latte Art jest wspaniałym połączeniem ziaren z Nicaragui oraz Etiopskich ziaren Sidamo. Blend jest słodki z wyczuwalnym posmakiem słodkich rodzynek, czekolady oraz orzechów.

Jest kawą delikatną, o bardzo niskiej kwasowości zważywszy na pochodzenie ziaren z Etiopii, które charakteryzują się zdecydowaną kwasowością.

Sumatra

CZEKOLADA, FIGI, ORZECHY

700 – 1500 m npm

ŚREDNI 

PÓŁMOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Kawa pochodzi z północnej części Sumatry, gdzie znajduje się górzysty region Aceh. Kawy pochodzą z małych plantacji, których właściciele nie używają pestycydów ani innych nawozów do uprawy kawowców. Cały obszar Aceh ma status regionu gdzie uprawia się kawę ekologicznie.

Gospodarstwa na Sumatrze są małe, rzadko przekraczają 2 ha.

Kawa z regionu Aceh jest obrabiana metodą pół-mokrą. Kawa nie posiada kwasowości ani goryczki. Jest delikatna zarówno dla naszego podniebienia jak i żołądka.

Jest czekoladowo-orzechowa, ale dzięki metodzie pół mokrej możemy wyczuć również owoce słodkich fig. Polecana do ekspresów ciśnieniowych, kawiarka, tygielek, przelew.

Mexico Chiapas

CZEKOLADA, OWOCE, ORZECHY, MASŁO

1200 – 1500 m npm

ŚREDNI 

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Kawa o dużej zawartości kofeiny z wyczuwalnymi akcentami orzechowymi. Kawa o delikatnej cytrusowej kwasowości.

W smaku wyczuwamy również maślany posmak.

Mamma Mia Blend

kawa do ekspresu

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD, BRZOSKWINIA, MIGDAŁ

800 – 2100 m npm

ŚREDNI +

MOKRA / PULPED NATURAL

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Mamma mia.

Dedykowana ekspresom kolbowym i automatycznym!

Blend składa się z wysokiej jakości ziaren z Peru, Kuby, Kostaryki, Gwatemali oraz Brazylii.

Profil sensoryczny to przede wszystkim kakao, ciemna czekolada, karmel, orzechy włoskie, migdały, ale również słodkie brzoskwinie.
Idealna pod espresso oraz pod kawy mleczne.

Story Blend

kawa do ekspresów automatycznych

ORZECHY, KARMEL, OWOCE, KWIATY, POSMAK WINNY

1100 – 1500 m npm

ŚREDNI

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Story Blend! 
Kolejny blend wypalany specjalnie pod ekspresy automatyczne i kolbowe!

Mieszanka składająca się z ziaren Kolumbijskich oraz Etiopskich. 

Winny, lekko cytrusowy posmak nadaje kawie ciekawy charakter, a czekoladowo-orzechowe nuty sprawiają, że kawa jest idealna pod espresso jak i kawy mleczne!

House Blend

MIÓD, OWOCE CYTRUSOWE, KWIATY

1150 – 2100 m npm

ŚREDNI +

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

House Blend w skład którego wchodzi: Brasilia Bourbon, Kolumbia oraz Etiopia dedykowany jest ekspresom automatycznym,.
Profil smakowy blendu to przede wszystkim moc słodyczy, gorzka czekolada, karmel, orzechy ale także słodkie egzotyczne owoce i cytrusy.
Blend dedykowany ekspresom kolbowym jak i automatycznym.
Wspaniała jako espresso, americano ale również pasuje do kaw mlecznych.

Cuba Serrano

ORZECHY, KARMEL, CZEKOLADA, KAKAO, DYM Z CYGARA

800 – 1000 m npm

ŚREDNI

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Kawa o niskiej kwasowości, pełnym body. Kawa kubańska jest pełna orzechów, karmelu, kakao. Wyczujemy również delikatne przyprawy owiane aromatem z dymu kubańskiego cygara. Świetna do ekspresów, kawiarki oraz tygielka.

Calidad

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, CYTRUSY

600 – 2000 m npm

ŚREDNI +

SUCHA/ MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Mieszanka kaw zarówno z Afryki jak i Ameryki Południowej. Charakteryzuje się ziarnami wysokiej jakości . Wysokość upraw to 600-2000m n.p.m. dlatego też smaki tej kawy są bardzo bogate począwszy od czekolady, orzecha oraz karmelu po wspaniały cytrusowy finish. Nadaje się do kaw mlecznych jak i pod espresso.

Brazylijskie tango

CZEKOLADA, MIÓD, ORZECHY

200 – 800 m npm

ŚREDNI +

SUCHA/ MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

70% arabica, 30% robusta. Blend składa się z mieszanek dwóch Brazylii arabiki i robusty. Jest kawą mocną na poranne przebudzenie. Dominującymi nutami są czekolada, orzech oraz miód. Idealna pod kawy mleczne.

BrasiliaYellow Bourbon

MIGDAŁY, CZEKOLADA, MIÓD, KARMEL, POMARAŃCZE

1100 – 1350 m npm

ŚREDNI

PULPED NATURAL

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Obrabiana metodą pulped natural, dzięki której ma wysoką słodycz, delikatną kwasowość i szeroki wachlarz smaków. Wyczujemy w niej miód, słodkie daktyle i migdały ale także dużo czekolady i orzechów. Smak delikatnie podkreśla pomarańcza. Kawa pod ekspresy automatyczne, ale także pod kawy przelewowe.

Costa Rica 100%

ORZECHY, RUM, JAGODY, CZEKOLADA

1100 – 1350 m npm

ŚREDNI

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Uprawiana na wysokości 1100-1350m n.p.m. w regionie Tarazzu ,gdzie uprawia się kawę najwyższej jakości. W kawie tej dominują nuty orzechowe, jagodowe z nutką rumu. Idealna do parzenia „po turecku”.

Brasilia Santos

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

200 – 800 m npm

ŚREDNI

SUCHA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Obrabiana metodą suchą ,dzięki czemu smak wyjątkowo czekoladowo-orzechowy . Uprawiana na plantacjach nizinnych dzięki czemu kawa niemalże bez kwasowości. Wyczuwalne nuty miodu i karmelu. Kawa idealna pod ekspresy automatyczne oraz wspaniała do espresso.

 

Honduras

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, KOKOS

1500 m npm

ŚREDNI

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Uprawiana na wysokości 1500m n.p.m. dzięki czemu bukiet smakowy jest bardzo rozwinięty. Dominują smaki orzechowo, czekoladowe ale także wyczujemy w niej kokos i karmel.

El Salvador La Mayada

CZEKOLADA, CYNAMON, ORZECHY, WANILIA, OWOCE

1500 m npm

ŚREDNI

MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Uprawiana na plantacjach powyżej 1500m n.p.m. jednak o delikatnej kwasowości i wysokim body. Profil smakowy słodki jednakże delikatny cynamonowo-waniliowy. Znajdziemy tutaj również nuty orzechów, czekolady a także odrobinę cytrusów.

Kawa idealna pod ekspresy automatyczne, do tygielka czy kawiarki.

Java Flores Bajawa

KARMEL, WANILIA, CYTRUSY, ZIELONA HERBATA

1100 m npm

ŚREDNI

SUCHA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Kawa Speciality, jest oceniona na 85pkt wg SCAA. Pochodzi z małej plantacji w wiosce Manggarai. Delikatna, kwiatowa o smaku zielonej herbaty a także delikatnej cytrusowej kwasowości. Idelana!!

Wspaniała zarówno do przelewu jak i do delikatnego espresso.

Intenso Latino

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

800 – 2100 m npm

CIEMNY

MOKRA / PULPED NATURAL

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Składa się z 60% arabiki i 40% robusty. Kawa bardzo złożona, zawiera zarówno słodkie smaki kaw z Salwadoru, Nikaragui , czekoladowe nuty z Peru oraz mocny akcent wysokiej jakości robusty z Kamerunu i Indii. Kawa mocno czekoladowo-orzechowa.

Idealna do ekspresów automatycznych ,pod espresso jak i do kaw mlecznych.

Espresso Italiano

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD

500 – 1800 m npm

CIEMNY +

SUCHA / MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Mieszanka składa się z 80% arabiki i 20% robusty. Duża intensywność kofeiny oraz brak kwasowości to niewątpliwie atrybuty włoskiego espresso z dużą ilością cremy. Smaki jakie tutaj spotkamy to czekolada, orzechy oraz miód.

Idealna pod ekspresy automatyczne, kolbowe.

Dolce Vita

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

500 – 2000 m npm

ŚREDNI +

SUCHA / MOKRA

KONSYSTENCJA
KWASOWOŚĆ
GORYCZKA
KOFEINA

Jak nazwa mówi ,kawa słodka ale wspaniale zbalansowana. Znajdziemy tutaj kakaową nutę Peru, orzechową Brazylię oraz kokosowy Honduras.

Kawa ta będzie wspaniała z ekspresu jak i tygielka czy kawiarki.

Nowość - Kawy Ekologiczne !