Portfolio naszych kaw

Indie Monsoon

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1000 – 1350 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI 

  • OBRÓBKA

SUCHA 

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Kawa Monsunowa poddawana jest warunkom atmosferycznym(deszczu, wiatru) przez około kilkanaście tygodni. Po procesie monsunowania ziarna kawy maja kolor żółty. Jest bardzo lekkie.

Kawa pozbawiona jest kwasowości. Jest delikatna, orzechowo- czekoladowa. Tworzy dużą cremę. Wspaniała jako espresso oraz idealna jako americano. Idealna do parzenia w ekspesie ciśnieniowym, kawiarce, tygielku

Latte Art

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, RODZYNKI, ORZECHY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1500 – 2000 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Mieszanka Latte Art jest wspaniałym połączeniem ziaren z Nicaragui oraz Etiopskich ziaren Sidamo. Blend jest słodki z wyczuwalnym posmakiem słodkich rodzynek, czekolady oraz orzechów.

Jest kawą delikatną, o bardzo niskiej kwasowości zważywszy na pochodzenie ziaren z Etiopii, które charakteryzują się zdecydowaną kwasowością.

Sumatra

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, FIGI, ORZECHY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

700 – 1500 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI 

  • OBRÓBKA

PÓŁMOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Kawa pochodzi z północnej części Sumatry, gdzie znajduje się górzysty region Aceh. Kawy pochodzą z małych plantacji, których właściciele nie używają pestycydów ani innych nawozów do uprawy kawowców. Cały obszar Aceh ma status regionu gdzie uprawia się kawę ekologicznie.

Gospodarstwa na Sumatrze są małe, rzadko przekraczają 2 ha.

Kawa z regionu Aceh jest obrabiana metodą pół-mokrą. Kawa nie posiada kwasowości ani goryczki. Jest delikatna zarówno dla naszego podniebienia jak i żołądka.

Jest czekoladowo-orzechowa, ale dzięki metodzie pół mokrej możemy wyczuć również owoce słodkich fig. Polecana do ekspresów ciśnieniowych, kawiarka, tygielek, przelew.

Mexico Chiapas

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, OWOCE, ORZECHY, MASŁO

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1200 – 1500 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI 

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Kawa o dużej zawartości kofeiny z wyczuwalnymi akcentami orzechowymi. Kawa o delikatnej cytrusowej kwasowości.

W smaku wyczuwamy również maślany posmak.

Mamma Mia Blend

kawa do ekspresu
  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD, BRZOSKWINIA, MIGDAŁ

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

800 – 2100 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

MOKRA / PULPED NATURAL

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Mamma mia.

Dedykowana ekspresom kolbowym i automatycznym!

Blend składa się z wysokiej jakości ziaren z Peru, Kuby, Kostaryki, Gwatemali oraz Brazylii.

Profil sensoryczny to przede wszystkim kakao, ciemna czekolada, karmel, orzechy włoskie, migdały, ale również słodkie brzoskwinie.
Idealna pod espresso oraz pod kawy mleczne.

Story Blend

kawa do ekspresów automatycznych
  • NUTY SMAKOWE

ORZECHY, KARMEL, OWOCE, KWIATY, POSMAK WINNY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1100 – 1500 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Story Blend! 
Kolejny blend wypalany specjalnie pod ekspresy automatyczne i kolbowe!

Mieszanka składająca się z ziaren Kolumbijskich oraz Etiopskich. 

Winny, lekko cytrusowy posmak nadaje kawie ciekawy charakter, a czekoladowo-orzechowe nuty sprawiają, że kawa jest idealna pod espresso jak i kawy mleczne!

House Blend

  • NUTY SMAKOWE

MIÓD, OWOCE CYTRUSOWE, KWIATY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1150 – 2100 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

House Blend w skład którego wchodzi: Brasilia Bourbon, Kolumbia oraz Etiopia dedykowany jest ekspresom automatycznym,.
Profil smakowy blendu to przede wszystkim moc słodyczy, gorzka czekolada, karmel, orzechy ale także słodkie egzotyczne owoce i cytrusy.
Blend dedykowany ekspresom kolbowym jak i automatycznym.
Wspaniała jako espresso, americano ale również pasuje do kaw mlecznych.

Cuba Serrano

  • NUTY SMAKOWE

ORZECHY, KARMEL, CZEKOLADA, KAKAO, DYM Z CYGARA

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

800 – 1000 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Kawa o niskiej kwasowości, pełnym body. Kawa kubańska jest pełna orzechów, karmelu, kakao. Wyczujemy również delikatne przyprawy owiane aromatem z dymu kubańskiego cygara. Świetna do ekspresów, kawiarki oraz tygielka.

Calidad

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, CYTRUSY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

600 – 2000 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

SUCHA/ MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Mieszanka kaw zarówno z Afryki jak i Ameryki Południowej. Charakteryzuje się ziarnami wysokiej jakości . Wysokość upraw to 600-2000m n.p.m. dlatego też smaki tej kawy są bardzo bogate począwszy od czekolady, orzecha oraz karmelu po wspaniały cytrusowy finish. Nadaje się do kaw mlecznych jak i pod espresso.

Brazylijskie tango

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, MIÓD, ORZECHY

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

200 – 800 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

SUCHA/ MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

70% arabica, 30% robusta. Blend składa się z mieszanek dwóch Brazylii arabiki i robusty. Jest kawą mocną na poranne przebudzenie. Dominującymi nutami są czekolada, orzech oraz miód. Idealna pod kawy mleczne.

BrasiliaYellow Bourbon

  • NUTY SMAKOWE

MIGDAŁY, CZEKOLADA, MIÓD, KARMEL, POMARAŃCZE

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1100 – 1350 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

PULPED NATURAL

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Obrabiana metodą pulped natural, dzięki której ma wysoką słodycz, delikatną kwasowość i szeroki wachlarz smaków. Wyczujemy w niej miód, słodkie daktyle i migdały ale także dużo czekolady i orzechów. Smak delikatnie podkreśla pomarańcza. Kawa pod ekspresy automatyczne, ale także pod kawy przelewowe.

Costa Rica 100%

  • NUTY SMAKOWE

ORZECHY, RUM, JAGODY, CZEKOLADA

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1100 – 1350 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Uprawiana na wysokości 1100-1350m n.p.m. w regionie Tarazzu ,gdzie uprawia się kawę najwyższej jakości. W kawie tej dominują nuty orzechowe, jagodowe z nutką rumu. Idealna do parzenia „po turecku”.

Brasilia Santos

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

200 – 800 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

SUCHA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Obrabiana metodą suchą ,dzięki czemu smak wyjątkowo czekoladowo-orzechowy . Uprawiana na plantacjach nizinnych dzięki czemu kawa niemalże bez kwasowości. Wyczuwalne nuty miodu i karmelu. Kawa idealna pod ekspresy automatyczne oraz wspaniała do espresso.

 

Honduras

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, KOKOS

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1500 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Uprawiana na wysokości 1500m n.p.m. dzięki czemu bukiet smakowy jest bardzo rozwinięty. Dominują smaki orzechowo, czekoladowe ale także wyczujemy w niej kokos i karmel.

El Salvador La Mayada

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, CYNAMON, ORZECHY, WANILIA, OWOCE

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1500 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Uprawiana na plantacjach powyżej 1500m n.p.m. jednak o delikatnej kwasowości i wysokim body. Profil smakowy słodki jednakże delikatny cynamonowo-waniliowy. Znajdziemy tutaj również nuty orzechów, czekolady a także odrobinę cytrusów.

Kawa idealna pod ekspresy automatyczne, do tygielka czy kawiarki.

Java Flores Bajawa

  • NUTY SMAKOWE

KARMEL, WANILIA, CYTRUSY, ZIELONA HERBATA

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

1100 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI

  • OBRÓBKA

SUCHA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Kawa Speciality, jest oceniona na 85pkt wg SCAA. Pochodzi z małej plantacji w wiosce Manggarai. Delikatna, kwiatowa o smaku zielonej herbaty a także delikatnej cytrusowej kwasowości. Idelana!!

Wspaniała zarówno do przelewu jak i do delikatnego espresso.

Intenso Latino

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

800 – 2100 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

CIEMNY

  • OBRÓBKA

MOKRA / PULPED NATURAL

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Składa się z 60% arabiki i 40% robusty. Kawa bardzo złożona, zawiera zarówno słodkie smaki kaw z Salwadoru, Nikaragui , czekoladowe nuty z Peru oraz mocny akcent wysokiej jakości robusty z Kamerunu i Indii. Kawa mocno czekoladowo-orzechowa.

Idealna do ekspresów automatycznych ,pod espresso jak i do kaw mlecznych.

Espresso Italiano

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, ORZECHY, MIÓD

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

500 – 1800 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

CIEMNY +

  • OBRÓBKA

SUCHA / MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Mieszanka składa się z 80% arabiki i 20% robusty. Duża intensywność kofeiny oraz brak kwasowości to niewątpliwie atrybuty włoskiego espresso z dużą ilością cremy. Smaki jakie tutaj spotkamy to czekolada, orzechy oraz miód.

Idealna pod ekspresy automatyczne, kolbowe.

Dolce Vita

  • NUTY SMAKOWE

CZEKOLADA, KARMEL, ORZECHY, MIÓD

  • WYSOKOŚĆ UPRAW

500 – 2000 m npm

  • STOPIEŃ WYPALENIA

ŚREDNI +

  • OBRÓBKA

SUCHA / MOKRA

  • KONSYSTENCJA
KONSYSTENCJA
  • KWASOWOŚĆ
KWASOWOŚĆ
  • GORYCZKA
GORYCZKA
  • KOFEINA
KOFEINA

Jak nazwa mówi ,kawa słodka ale wspaniale zbalansowana. Znajdziemy tutaj kakaową nutę Peru, orzechową Brazylię oraz kokosowy Honduras.

Kawa ta będzie wspaniała z ekspresu jak i tygielka czy kawiarki.

Nowość - Kawy Ekologiczne !