a

Lorem ipsum dolor sit amet, consecteturadip iscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore sit.

Image Alt

Pochodzenie kawy Arabica

ziarna kawy

Pochodzenie kawy Arabica

Pochodzenie kawy Arabica

Kolebką Arabiki jest Etiopia, gdzie występuje duża różnorodność tego gatunku. Historycy twierdzą, że ziarna arabiki zostały przewiezione z południowo-zachodniej Etiopii do Jemenu gdzie kawa zaczęła być regularnie uprawiana.

W XVII w uprawiane były głównie gatunki Bourbon i Typica, które opuściły Jemen. Z Jemenu kawowce trafiły najpierw do Indii a następnie do Indonezji, potem na wyspę Jawę.

Z Jawy gatunek Typica dostał się do ogrodu botanicznego w Holandii. W XVIII krzew kawowca dotarł z Francji na Martynikę a następnie rozprzestrzenił się na kontynencie południowo-amerykańskim.

Odmiana Bourbon natomiast z Jemenu dotarła na wyspę Reunion (dawna Bourbon) stąd nazwa tej odmiany.

Typica i Bourbon to główne gatunki kawowców. To właśnie z nich powstają liczne odmiany.

W Brazylii 97,55% odmian kawy pochodzi z gatunku Bourbon i Typica.

kawa arabika

O zmianach genetycznych kawowców możemy mówić, gdy dana odmiana Arabiki posiada cechy genetyczne innego gatunku, głównie Robusty lub Liberyki.

W latach 20tych na wyspie Timor Arabika i Robusta rozmnożyły się tworząc nową odmianę Timor. Ta odmiana Arabiki zawierała materiał genetyczny robusty, który pozwolił oprzeć się chorobie czyli rdzy, która atakuje liście kawy a następnie niszczy całą roślinę.

Odmiana Timor skrzyżowana została z innymi odmianami najczęściej wysokopiennymi takimi jak Cattura oraz Villa Sarchi. Dzięki tym krzyżówkom Timor x Cattura oraz Timor x Villa Sarchi powstały dwie grupy Catimor i Sarchimor.

 

Na Świecie powstało wiele odmian oraz krzyżówek kawy. Powodem było szukanie takich odmian, które byłyby odporne na choroby. Jedną z najbardziej niebezpiecznych chorób jest rdza liści kawy, którą wywołuje grzyb Hemileia vastratrix.

Pojawienie się pod koniec XX w wielu odmian odpornych na rdzę zapewniło wielu plantatorom ochronę przed utratą plonów. Niestety trwało to do XXI w kiedy to odmiany niegdyś odporne zaczęły zarażać się rdzą. Zwłaszcza Lempira (wywodząca się od Catimor) w Hondurasie oraz Kostaryka 95 w Kostaryce.

Wielu ekspertów uważa, że większość odmian będących w rodzinie Timor Hybrid uodporniła się na rdzę .

Należy zaznaczyć, że niestety coraz częściej zmniejsza się odporność różnych gatunków kawowców na rdzę. Jest to niekończący się wyścig plantatorów z tym podstępnym grzybem.

rdza kawowa

A photograph of a coffee leaf infected by Hemileia vastatrix – coffee leaf rust. Some small insects are also visible. Photographed in NW Rwanda in July 2011. Autor Smartse