Pięć sposobów aby twoja poranna kawa smakowała lepiej

Nic nie wydaje się tak proste jak zrobienie małego espresso ! Napełnić portafilter kawą, włożyć kolbę do grupy i włączyć przycisk. Espresso pojedyncze lub podwójne gotowe. Hmm ale czy to espresso jest idealne? Czy nam smakuje?
Jeśli tak, to możemy zakończyć czytanie, jeśli nie przeczytajcie co mogło pójść nie tak .

Woda

Bardzo ważną częścią kawy jest woda, która stanowi aż 99% zaparzonej kawy. Pamiętajmy ,że woda w dużym stopniu wpływa na jakość i smak kawy. Jeśli korzystamy z wody z kranu, koniecznie musimy zbadać miernikiem tds jaka ona jest. TDS pokazuje nam ilość minerałów i pierwiastków rozpuszczonych w wodzie. Za optymalny poziom substancji rozpuszczonych w wodzie przyjmuje się 150mg/l.
Woda musi być miękka. Zbyt twarda woda która zawierająca duże ilości wapnia i magnezu będzie źle wpływała na smak kawy.
Zalecana twardość wody to od 70-142 ppm.
Zawartość wapnia od 5-20mg/l
Zawartość magnezu od 4-30mg/l
Ph wody nie powinno być niższe niż 6,5 i wyższe niż 7,5. Gdy ph będzie za niskie wówczas kawa będzie kwaśna natomiast gdy ph będzie za wysokie kawa będzie cierpka i gorzka.
Aby nasza woda była idealna możemy użyć kapsułek Third Wave Wather. W jednej kapsułce znajduje się 70-80 ppm magnezu,50-60 ppm wapnia oraz 10-15 ppm sodu do jednego galona wody. Może to dobry pomysł. Ja jednak zostanę przy swoim Dafi .

Kawa

Musimy pamiętać o tym, aby kawa była świeżo palona, ale również aby była zmielona tuż przed zaparzeniem.  Dla osób posiadających ekspresy kolbowe. Przyjmuje się ,że do pojedynczego espresso należy zmielić od 7 do 10 g kawy.
Do podwójnego natomiast od 14 do 22g kawy. Pojedyncze espresso powinno mieć od 20 do 30 ml podwójne zaś 2 razy tyle w czasie 25-35s.
Czas można ustawić na stoperze bądź telefonie. Kolbę natomiast można zważyć na wadze kuchennej przed zmieleniem kawy i wytarować. Po zmieleniu zważcie jeszcze raz aby dowiedzieć się ile kawy jest w portafiltrze.
Jeśli kawa ma być mocniejsza zmielcie około 10g kawy na pojedyncze espresso. Jeśli espresso ma być delikatne zmielcie około 7g.
Czas parzenia odliczamy od początku nie zaś od momentu wypłynięcia espresso.
Jeśli espresso kapało, a ekstraktu było mało oznacza to zbyt miałko zmieloną kawę. Należy grubiej zmielić kawę.
Jeśli zaś kawy mamy za dużo i płynęła bardzo szybko musimy zmielić bardziej drobno. Pamiętajmy aby kawa była dobrze ułożona w portafiltrze, ubita a nie zaledwie wyrównana.

Kawiarka

Pamiętajmy aby zmielona kawa zajmowała cały pojemniczek. Starajmy się wlewać gorącą wodę, aby zmielona kawa się nie zagrzała i nie dała nam gorzkiego posmaku.

Filiżanka

Pamiętajcie aby filiżanka była ciepła wówczas cząsteczki uwolnione z ziarna kawy nie osadzą się na ściankach filiżanki poza tym wpływa to na profil smakowy kawy.
Jak ogrzewacie swoją filiżankę? Można tak jak w kawiarni położyć filiżankę na ekspres, który ją ogrzeje bądź po prostu przelać ciepłą wodą.

Kawa espresso z ma-cafe.pl

Mielenie

O mieleniu kawy można by pisać bez końca. Inaczej mielimy pod metody alternatywne, inaczej pod espresso a inaczej do tygielka.
Do espresso potrzebna nam jest bardzo drobno zmielona kawa jednakże pamiętajmy!! Nigdy nie kupujmy zmielonej kawy!!
Po zmieleniu kawa bardzo szybko traci swój aromat.
Zdecydowanie polecam zakup młynka!
Mówi się ,że zakup dobrego młynka jest ważniejszy niż zakup bardzo drogiego ekspresu…
Dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą zrobić idealne espresso a nie mają cierpliwości do wdrażania się w zasady idealnego espresso jest zakup ekspresu z wbudowanym młynkiem oraz tamperem.
Kawa z takiego ekspresu na pewno będzie powtarzalna.

Pamiętajmy ,że espresso jest podstawą pod prawie wszystkie kawy!
Bardzo ważne abyście postarali się robić americano na bazie espresso dolewając wodę!
Nie przelewajcie kawy przez kolbę aż napełni się filiżanka a posmak kawy będzie nijaki, papierowy.
Niestety tak robi większość kawiarni:(

Jeszcze jedna rada, jeśli chcecie wypić espresso oleiste pamiętajcie aby w mieszance kawowej znajdowała się robusta. To ona nadaje kawie oleistości !

Nowość - Kawy Ekologiczne !