Dlaczego nasza kawa ?

Kawa z naszego sklepu wypalana jest w małej rodzinnej palarni. Palarnia ta została wybrana spośród wielu , z których kawy testowaliśmy. Sama również od kilku lat wypalam kawę dla siebie, znajomych. Wiedząc jaka kawa smakuje najlepiej, jakich smaków poszukują pijący wybrałam palarnię ,która sprostała moim oczekiwaniom. Szukałam kawy idealnej, która smakowałaby nie tylko koneserom ale także osobom szukającym innych smaków ,niż te które serwują nam palarnie przemysłowo wypalając kawę,którą znajdziemy w supermarketach.

Wypalając kawę dla siebie testowałam różne kawy z różnych krajów , regionów i plantacji. Dlatego też byłam świadoma wyboru. Wybrałam te kawy ,które w swoim profilu smakowym mają dużą ilość czekolady, orzechów ale również takie, w których jest odrobina owoców czasem cytrusów lub owoców czerwonych. W swojej ofercie mamy kawy do ekspresów automatycznych z mnóstwem czekolady, orzechów oraz aromatyczne kawy nadające się pod alternatywne metody parzenia kawy. Wybierając kawę musimy pamiętać o różnym stopniu palenia kawy.

kawa z małej palarni

Kawę można wypalać:

Musimy pamiętać,że kawy z małych palarni są wypalane długo i w niższej temperaturze , dzięki czemu mniej substancji szkodliwych przedostaje się do kawy.

Przemysłowe palarnie wypalają krótko w bardzo wysokiej temperaturze , co przyczynia się do powstawania akrylamidu i innych niebezpiecznych związków uwalnianych w procesie spalania.

Podczas palenia następuje spadek ilości kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. Dlatego też unikajmy kaw wypalonych bardzo ciemno.

Warto wiedzieć,że kawa jest większym

antyoksydantem niż zielona herbata, jednakże wypalona w odpowiedni sposób.

Nowość - Kawy Ekologiczne !