Kawy według kraju

Kawy dostępne na sklepowych półkach różnić mogą się od siebie szeregiem parametrów. Zalicza się do nich między innymi gatunek ziaren, intensywność, dominujące nuty zapachowe czy smak. Produkty tego typu podzielić można także pod kątem sposobu produkcji, walorów zdrowotnych lub kraju pochodzenia. W asortymencie naszego sklepu internetowego znaleźć można różnego rodzaju zdrowe kawy, które zachwycają swoim niepowtarzalnym smakiem. To wysokiej jakości produkty, które sprostają oczekiwaniom każdego kawosza. Zdrowe kawy to przede wszystkim te, które uprawiane są na terenach położonych wysoko n.p.m. nawet do 2400m n.p.m.

Aby kawa była zdrowa należy ją odpowiednio wypalić. Nasze kawy wypalane są metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa wypalana jest stosunkowo długo, tak aby wydobyć z niej słodycz. Kawy z supermarketów wypalane są w piecach komorowych, gdzie bardzo wysoka temperatura niszczy jej smak oraz pozytywne dla naszego zdrowia substancje..

W naszym sklepie można znaleźć kawy uprawiane bez użycia sztucznych nawozów. Taką kawą jest Sumatra Gayo Organic. Uprawiana w górzystym regionie zdominowanym przez małe gospodarstwa.

Showing 1–15 of 26 results

Smaczna i zdrowa kawa brazylijska

Dużą popularnością wśród klientów naszego sklepu cieszą się kawy produkowane w Brazylii. Godną polecenia jest Brasilia Santos. Co warto wiedzieć na temat tej zdrowej kawy? Obrabiana jest ona metodą suchą, dzięki czemu posiada jedyny w swoim rodzaju, orzechowo-czekoladowy smak. Uprawiana jest na plantacjach nizinnych, co sprawia, że jest niemalże pozbawiona kwasowości. Nasze ziarna pochodzą z małych plantacji gdzie dba się o to aby zbierać dojrzałe owoce. W zbiorach nie znajdziemy owoców zgniłych, które później będą źródłem trującej ochratoksyny. Wyraźnie wyczuwalne są w niej nuty karmelowe oraz miodowe. Idealnie nadaje się do przyrządzania espresso w ekspresach automatycznych. Cechuje się niską zawartością kofeiny, dzięki czemu bez obaw można ją pić nawet w godzinach popołudniowych. Została wyprodukowana w całości z wysokiej jakości ziaren arabiki. Druga propozycja to kawa Brasilia Yellow Bourbon. Obrabiana metodą pulped natural, czego konsekwencją jest wysoka słodycz oraz delikatna kwasowość. Wyczuć można w niej słodkie daktyle, miód, migdały, czekoladę oraz orzechy. Nadaje się pod ekspresy zarówno automatyczne, jak i przelewowe. Ma wysoką zawartość kofeiny, dzięki czemu znakomicie sprawdzać będzie się o poranku.

Kawa monsunowa — co to takiego?

W naszym sklepie internetowym zaopatrzyć można się między innymi w kawę monsunową. Czy wiesz, czym się charakteryzuje? Kawę tę produkuje się na południu Indii z wykorzystaniem metody suchej. Wystawiana jest na działanie wiatrów i deszczów monsunowych, co ma na celu zwiększyć jej cielistość oraz obniżyć poziom kwaskowatości. Kawy monsunowe przechowuje się w specjalnych magazynach pozbawionych bocznych ścian, aż do nadejścia metody monsunowej. Wiatry oraz opady monsunowe oddziałują na kawę, powodując jej pęcznienie oraz nabranie łagodnego zapachu. Ziarna są rozsypywane na podłodze, grabione i mieszane ręcznie. Taki proces trwa od 12, do 16 miesięcy. W tym czasie ziarna pęcznieją, podwajają swoje rozmiary i zmieniają kolor na blado-złoty. Następnie są ręcznie przebierane i przygotowywane do eksportu.

Filtruj wg ceny
Twój koszyk
Nowość - Kawy Ekologiczne !