Kawy do ekspresów

Jak wybrać idealną kawę do ekspresu? Nie sposób w jednoznaczny sposób odpowiedzieć na to pytanie. Dostępne na sklepowych półkach produkty tego typu różnić mogą się od siebie wieloma parametrami. Zalicza się do nich między innymi gatunek, region, sposób uprawy, metoda selekcji czy sposób obróbki ziaren. Nasz sklep internetowy oferuje różnego rodzaju kawy do ekspresów. To produkty wysokiej jakości, które na pewno rozpieszczą podniebienie nawet najbardziej wymagającego kawosza.

Showing all 11 results

Jak wybrać kawę do ekspresu?

Przy wyborze kawy do ekspresu pod uwagę należy wziąć kilka czynników. Posiadacze ekspresów automatycznych zaopatrzyć powinni się w kawę ziarnistą. Urządzenia tego typu najczęściej posiadają bowiem wbudowany młynek. Na rynku dostępne są kawy jasno, średnio oraz ciemno palone. Pierwsze z nich nie znajdą zastosowania w przypadku ekspresów automatycznych. Po zaparzeniu smak przyrządzonej z ich pomocą kawy jest płaski i mocno kwasowy. Znacznie lepszym rozwiązaniem w tym przypadku będą ziarna ciemnobrązowe. Mieszanki dostępnych na rynku kaw produkuje się poprzez zmieszanie ze sobą różnych arabik lub arabiki z robustą. Pierwszy z wymienionych gatunków uznawany jest za szlachetny oraz delikatniejszy w smaku. Co więcej, zawiera o 60% olejków zapachowych więcej niż ziarna robusty .Stanowi to gwarancję aromatycznej kawy. Jeżeli chodzi natomiast o robustę, ma więcej kofeiny i jest bardziej gorzka w smaku. Jednakże nasza robusta jest wysokiej jakości a dzięki niej espresso jest bardziej oleiste

Kawy do ekspresów z naszej oferty

W jakiego rodzaju kawy do ekspresów zaopatrzyć można się w naszym sklepie internetowym? Bardzo ciekawie prezentuje się kawa o nazwie Brazylijskie Tango. Składa się w 70% z arabiki i 30% z robusty. Jest mocna, idealnie sprawdzać będzie się o poranku. Dominują w niej nuty orzechów, czekolady oraz miodu. Kawa ta świetnie sprawdzać będzie się w roli bazy pod różnego rodzaju napoje mleczne. Kolejna propozycja to India Monsoon Malabar. Tę kawę do ekspresów wyróżnia fakt, że przez okres kilkunastu tygodni poddawana jest działaniu warunków atmosferycznych, takich jak wiatr czy deszcze. Napój ten posiada delikatny smak i jest pozbawiony kwasowości. Wyczuwalne są w nim nuty czekoladowe oraz orzechowe. Kawa ta tworzy dużą, puszystą cremę. Nadaje się do parzenia zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i kawiarce czy tygielku.

Bardzo dobrym rozwiązaniem do ekspresów zarówno automatycznych oraz kolbowych jest mieszanka Intenso Latino. Jako jedyna jest mocniej wypalona, zawiera wysokiej jakości robustę z Kamerunu oraz Indii oraz czekoladową arabikę z Peru, cynamonowe ziarna z Salwadoru oraz delikatną pomarańczę z Nikaragui.

Filtruj wg ceny
Twój koszyk
Nowość - Kawy Ekologiczne !