a

Lorem ipsum dolor sit amet, consecteturadip iscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore sit.

Image Alt

Blog

Wprowadzając towary do naszego sklepu internetowego kładę duży nacisk na wybór produktów ekologicznych. Takich, które będą bezpieczne dla użytkowników oraz naszego środowiska. Długo myślałam na temat kubeczków bambusowych. Kolorowe, piękne, ale niestety nie do końca bezpieczne. Przede wszystkim ze względu na materiał z którego powstały. Nie mam na myśli oczywiście samego bambusa tylko syntetyczne tworzywo nazywane żywicą melaminową. Jest to substancja zawierająca melaminę oraz formaldehyd. Krótko mówiąc spaja ona kubeczek w całość. Szkodliwe substancje uwalniają się

Klimat zmienia się z roku na rok. Przewiduje się, że w 2050 r. 50% upraw kawowców zniknie z naszej planety. Czyli za 30 lat!!! Japońska firma Key Coffee zaczęła pracować nad ochroną kawy zaczynając swoją pracę w Indonezji w Tana Toraja. Nadmienię tylko, że Firma Key Coffee od blisko 100 lat zajmuje się rolnictwem, produkcją i sprzedażą detaliczną kawy . Region Tana Toraja został wybrany już około 50 lat temu. Inicjatywa polegała na założeniu plantacji kawy

Jaką kawę zamówić Rozgryźć menu w kawiarni ! Dawno temu, kawa była dla mnie tylko kawą, a w kawiarni prócz espresso wszystkie nazwy wydawały mi się niezrozumiałe. Cały kawowy świat a zwłaszcza kawiarniane menu wydawało mi się być bardzo niezrozumiałe. Wgłębiając się coraz bardziej w świat kawy nauczyłam się jakie są różnice pomiędzy nimi. Jak wybrać taką ,która będzie smakowała nie tylko mi ale także moim klientom. Większość osób zamawia po prostu kawę z mlekiem.

Nic nie wydaje się tak proste jak zrobienie małego espresso ! Napełnić portafilter kawą, włożyć kolbę do grupy i włączyć przycisk. Espresso pojedyncze lub podwójne gotowe. Hmm ale czy to espresso jest idealne? Czy nam smakuje? Jeśli tak, to możemy zakończyć czytanie, jeśli nie przeczytajcie co mogło pójść nie tak . Woda Bardzo ważną częścią kawy jest woda, która stanowi aż 99% zaparzonej kawy. Pamiętajmy ,że woda w dużym stopniu wpływa na jakość i smak

Pochodzenie kawy Arabica Kolebką Arabiki jest Etiopia, gdzie występuje duża różnorodność tego gatunku. Historycy twierdzą, że ziarna arabiki zostały przewiezione z południowo-zachodniej Etiopii do Jemenu gdzie kawa zaczęła być regularnie uprawiana. W XVII w uprawiane były głównie gatunki Bourbon i Typica, które opuściły Jemen. Z Jemenu kawowce trafiły najpierw do Indii a następnie do Indonezji, potem na wyspę Jawę. Z Jawy gatunek Typica dostał się do ogrodu botanicznego w Holandii. W XVIII krzew kawowca dotarł