kawa domowa palona

W naszym sklepie znajdują się 2 rodzaje kawy – arabica oraz robusta. Arabika jest najbardziej znaną przez wszystkich kawą . Natomiast robusta nie do końca poznaną.

Nie możemy stwierdzić ,która z kaw jest lepsza . Oba gatunki zawierają w sobie i kwasowość i goryczkę, jednak w różnych proporcjach. Należy zaznaczyć, że robusta jest znacznie łatwiejsza w uprawie niż arabika.

Ziarno arabiki jest płaskie nawet lekko wklęsłe, Natomiast ziarno robusty wypukłe. Odmianami botanicznymi arabiki są :typica, bourbon, maragogype, moca, cattura, catuai, mundo,novo, pache i wiele innych. Bardzo często aby zwiększyć odporność arabiki i poprawić smak robusty uprawia się krzyżówkę obu gatunków np.icatu, catimor, hibrido de timor.

Robusta jest intensywniejsza w smaku oraz bardziej gorzka. Dlatego też bardzo często używana jest do tworzenia mieszanek kawowych. Zaznaczyć należy fakt, że robusta ma dwa razy więcej kofeiny niż arabika (arabika 0,7-1,7% kofeiny, robusta 1,7-4% kofeiny). Dlatego też mieszanki z domieszką robusty mają więcej kofeiny i są zdecydowane w smaku.

Mieszanki kawowe czyli blendy przeznaczane są do ekspresów ciśnieniowych, automatycznych czy kolbowych. Z przeznaczeniem do espresso. Mieszanki kawowe mogą zawierać również 100% arabikę, które są nieco lżejsze w smaku. Blendy kawowe z domieszką robusty posiadają różny jej procent . Najczęściej spotykany jest 80/20% arabiki do robusty. Jednak możemy spotkać również 70/30 oraz 60/40%. Najczęściej mieszankę arabiki z robustą możemy spotkać we Włoskich kawach. Włoskie espresso musi mieć w swoim składzie robustę. Dzięki niej espresso jest mocne, czekoladowo- orzechowe oraz bardzo oleiste.

Im dalej na południe Włoch tym domieszka robusty jest coraz większa . Za Neapolem spotkamy mieszanki 50/50 natomiast na Sycylii wypijemy espresso z 80% zawartością robusty.

Nie powinniśmy bać się robusty. Odpowiednio zbalansowana jest wspaniałym uzupełnieniem prawdziwego włoskiego espresso. Dobre gatunki robusty są droższe od arabiki a w ofercie naszych kaw tylko takie królują.

Jako ciekawostkę dodam,że ze względu na zmiany klimatyczne i przenoszenie się upraw arabki w wyższe partie gór w Ekwadorze wyhodowano robustę speciality Taza Dorada mającą bardzo dobrze rozwinięty bukiet smakowy dorównujący dobrej arabice.

Zobacz inne wpisy

Nowość - Kawy Ekologiczne !